Λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός, προεξάρχοντος του ποδοσφαίρου, με τη διακοπή των περισσοτέρων αθλητικών δραστηριοτήτων παγκόσμια, για μεγάλο χρονικό διάστημα, οποιαδήποτε απόφαση και αν ληφθεί θα είναι άδικη για κάποιους και ευνοϊκή για άλλους και εξηγούμαι.
- Αν διακοπούν τελικά τα πρωταθλήματα (κάτι που έγινε σε μερικές χώρες) και θεωρηθεί η υφιστάμενη βαθμολογία ως τελική, δεν είναι δίκαιο για τις ομάδες που είναι δεύτερες τρίτες, τέταρτες, πέμπτες, διότι δεν θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα ή μια πιο ψηλή θέση από αυτήν που βρίσκονται σήμερα.
- Αν στην περίπτωση διακοπής δεν θα ισχύσει η υφιστάμενη βαθμολογία αλλά κάτι άλλο (π.χ το εντελώς παράλογο και κόντρα σε κάθε αρχή δικαίου UEFA ranking) θα είναι ακόμη πιο άδικο, κυρίως για τα πρωταθλήματα που βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και στα οποία έχουν διαμορφωθεί σε σημαντικό βαθμό τα πράγματα.
- Αν αποφασισθεί να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα δεν είναι και πάλι δίκαιο διότι ενώ όταν σταμάτησε το πρωτάθλημα κάποιες ομάδες ήταν σε πολύ καλύτερη φόρμα από άλλες, είχαν καλύτερη ψυχολογία και την καθολική υποστήριξη των οπαδών τους. Αν επαναρχίσει το πρωτάθλημα θα επαναρχίσει με πλήρη ισότητα δεδομένου ότι οι ομάδες χρειάζονται προετοιμασία εκ του μηδενός (τουλάχιστον τρεις εβδομάδες). Είναι σαν να αρχίζει μια νέα σεζόν, οπόταν το πλεονέκτημα που είχαν κάποιες ομάδες εξαφανίζεται.
- Επίσης αποκτούν πλεονέκτημα οι ομάδες εκείνες που έχουν πλούσιο ρόστερ και οι ομάδες που είχαν σημαντικούς ποδοσφαιριστές στο στάδιο της πλήρους αποθεραπείας, δεδομένου αν επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα θα γίνονται πολύ πιθανώς αγώνες δυο φορές την εβδομάδα.
- Ένα άλλο θέμα που είναι άκρως σημαντικό για την Κύπρο είναι η διαιτησία. Με ποιους διαιτητές θα συνεχιστεί. Με τους Κύπριους που κατά τον ίδιο τον πρόεδρο της ΚΟΠ αλλοίωσαν τη βαθμολογία και τον υποχρέωσαν να φέρει ξένους; Αν συνεχιστεί με τους Κύπριους μονομιάς τίθενται σε πλεονεκτικότερη θέση οι ομάδες εκείνες που κατά τον πρόεδρο της ΚΟΠ ευνοήθηκαν με την αλλαγή του βαθμολογικού πίνακα
- Αν πάλιν θα αποφασισθεί η διεξαγωγή των αγώνων χωρίς οπαδούς, αυτό είναι άδικο για τις ομάδες που έχουν κόσμο. Στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο είναι αποδεκτό το γεγονός αυτό από το αθλητικό δίκαιο ως πλεονέκτημα. Γι΄αυτό άλλωστε τιμωρείται η έδρα από τα δικαιοδοτικά όργανα του αθλητισμού σε περίπτωση επεισοδίων. Σε τιμωρώ δηλαδή, αφαιρώντας σου το πλεονέκτημα που σου δίνει η παρουσία των οπαδών σου.
Ο αθλητισμός δεν έχει νόημα να διεξάγεται χωρίς κόσμο και τους οπαδούς κάθε ομάδας. Οι θεατές είναι αναπόσπαστο και αδιαχώριστο μέρος του αθλητισμού. Άλλωστε γι΄αυτό και στο ποδόσφαιρο οι δημοφιλείς ομάδες λέμε ότι έχουν 12ο παίκτη και έχουν πλεονέκτημα, διότι αυτός ο 12ος παίκτης με τις εκδηλώσεις του γεμίζει με ενέργεια, πίστη και αυτοπεποίθηση τους ποδοσφαιριστές της ομάδας του, ενώ αντίθετα οι ποδοσφαιριστές της άλλης ομάδας επηρεάζονται αρνητικά.
Στην Κύπρο πάντως μετά τον Ιούνιο και Ιούλιο έχουμε πολύ ψηλές θερμοκρασίες και όπως λένε οι ειδικοί ο ιός αποσυντίθεται σε ψηλές θερμοκρασίες (σήμερα άκουγα τον καθηγητή Καραγιάννη που ανέφερε ως παράδειγμα την καυτή άμμο στη θάλασσα, λέγοντας ότι ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες) οπότε πιθανό να μην είναι τόσο επικίνδυνες οι ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΛΕΓΜΕΝΕΣ συγκεντρώσεις, κυρίως σε ανοικτούς χώρους, εφόσον βέβαια την εποχή που θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα (Ιούνιος ίσως) έχουν μηδενιστεί τα κρούσματα.
Η υγεία βέβαια πάνω από όλα και μόνο οι ειδικοί θα πρέπει να μας πουν τι πρέπει να γίνει τη δεδομένη στιγμή με το βάρος της απόφασης να πέφτει στις κυβερνήσεις. Σήμερα κανένας δεν είναι σε θέση να πει με σιγουριά, αλλά το πιο πιθανό οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς την παρουσία οπαδών. Θεωρώ ότι οι ειδικοί και οι κυβερνήσεις, για να είναι on the safe side, δεν θα εισηγηθούν τη διεξαγωγή αγώνων με την παρουσία φιλάθλων, έστω και αν ο κίνδυνος ελαχιστοποιηθεί.
Ως προς την αθλητική πλευρά βρισκόμαστε ενώπιον πρωτόγνωρου φαινομένου και όπως αναφέραμε ότι και να γίνει αθλητική δικαιοσύνη δεν πρόκειται να αποδοθεί. Υπάρχει και ένα άλλο θέμα για την Κύπρο το οποίο ισχύει εξίσου για όλους. Μπορούν οι ποδοσφαιριστές να προπονούνται καθημερινά και να αγωνίζονται στις τόσο ψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου και Ιουλίου και μάλιστα δυο φορές την εβδομάδα; Μύλος η υπόθεση για να χρησιμοποιήσω μια λέξη της καθομιλουμένης.