Η Αναγκαιότητα Αναθεώρησης της Δικηγορικής Αμοιβής

Αφορμή της παρούσας υπήρξε η πρόσκληση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, για παροχή υπηρεσιών υπό δικηγόρων σε υποθέσεις που αφορούν το Οικογενειακό Δίκαιο, Ποινικό Δίκαιο και ασυνόδευτα ανήλικα. Στην πρόσκληση, αφού αναφέρονται οι όροι και προϋποθέσεις, καταλήγει με την αμοιβή των δικηγόρων που θα επιλεγούν. Σύμφωνα με αυτήν, η αμοιβή θα είναι «… με τις κατώτατες κλίμακες του εκάστοτε ισχύοντος περί Γονικής Μέριμνας Διαδικαστικού Κανονισμούή του Περί Ανώτατου Δικαστηρίου (Αναθεωρητική Δικαιοδοσία) Διαδικαστικού Κανονισμού,όπως έχει τροποποιηθεί.» Διερωτώμαι γιατί η αμοιβή είναι στις κατώτατες κλίμακες των κανονισμών και όχι στις υψηλότερες ή τουλάχιστον στις μεσαίες. Γιατί, δηλαδή, οι υπηρεσίες των δικηγόρων υποτιμούνται και δεν εκτιμώνται στον βαθμό που τους αρμόζει; Είναι καιρός, πιστεύω, που ο δικηγορικός κόσμος, μέσω των αρμόδιων οργάνων, να απαιτήσει την ορθή αντιμετώπιση της αμοιβής του, για την εργασία που εκτελεί. Παράλληλα με την αναγκαία θέσπιση και/ή τροποποίηση νομοθεσιών, θα πρέπει η αγορά υπηρεσιών από δικηγόρους να αυξηθεί ώστε ο διορισμός δικηγόρου να είναι αναγκαστικός σε αρκετές εκφάνσεις των εμπορικών / τραπεζικών / πτωχευτικών / εταιρικών / ποινικών εργασιών και/ή δραστηριοτήτων. Παραθέτω ορισμένα παραδείγματα ενδεικτικά και μόνο:

  1. Εκκαθαριστής εταιρείας.
  2. Διαχειριστής περιουσίας αποβιώσαντος.
  3. ΕπεξήγησηΌρων Τραπεζικών Εγγράφων, σύνθετα όπως έχουν γίνει σήμερα και τους κινδύνους που εγκυμονούν με τους όρους τους.
  4. Παροχή νομικών υπηρεσιών σε κυβερνητικά τμήματα για επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν, είτε μέσω Δικαστηρίων, είτε μέσω Διαμεσολάβησης. Οι πρόσφατες αποτυχίες σε Δημόσια Έργα είναι τρανταχτό παράδειγμα.
  5. Η εκποίηση περιουσιών να είναι υπό την εποπτεία δικηγόρου.
  6. Παρουσία δικηγόρου κατά την υπογραφή κάθε συμβολαίου, ιδιαίτερα για συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων.
  7. Όλες οι ποινικές υποθέσεις Επάρχων / Δήμων / Συμβουλίων κτλ..

Δυστυχώς, η δικηγορία και οι αμοιβές των δικηγόρων συνεχώς συμπυκνώνονται, ενώ, άλλων επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες, αυξάνονται. Π.χ. Μεσιτεία 3-5%,δηλαδή για πώληση ενός ακινήτου αξίας €1.000.000, ο μεσίτης θα πάρει €30.000 – €50.000. Οι υπηρεσίες αφερεγγυότητας συμβούλων δύνατο να λαμβάνουν μέχρι και €500 την ώρα. Σημειώνεται ότι δεν μέμφομαι κανένα επάγγελμα που έχει καταφέρει να αμείβεται ικανοποιητικά και με αξιοπρέπεια. Απλά και ο δικηγορικός κόσμος θα πρέπει να υψώσει το ανάστημά του και να ζητήσει αυτό που του ανήκει. Θα πρέπει να απασχολήσει τα αρμόδια όργανα των δικηγόρων η μέθοδος ή οι μέθοδοι χρέωσης δικηγορικής αμοιβής. Η χρονοχρέωση θα πρέπει να ρυθμιστεί, όπως και η ολοκληρωτική διεκπεραίωση υπόθεσης από την αρχή μέχρι το τέλος, ανάλογα με το αντικείμενό της και τον βαθμό δυσκολίας (εργολαβικά). Επίσης, οι διάφοροι κανονισμοί που ρυθμίζουν τη δικηγορική αμοιβή για την εργασία στο Δικαστήριο θα πρέπει να αναθεωρηθούν με τα σημερινά δεδομένακαι το αυξημένο κόστος ζωής.

Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι ο δικηγόρος, εκτός από την εργασία και υπηρεσίες που προσφέρει, υποβάλλεται και σε έξοδα προκειμένου να διεκπεραιώσει αυτήν, όπως, π.χ., έξοδα συντήρησης γραφείου, μισθοί υπαλλήλων και πραγματικά έξοδα διεκπεραίωσης της εργασίας π.χ. χαρτόσημα / επιδόσεις κτλ.. Όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίζονται προκειμένου ορθολογιστικά να ρυθμιστεί η δικηγορική αμοιβή.

Ασφαλώς, το θέμα είναι πολυδιάστατο και θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά από ειδικούς που θα ορίσει ενδεχομένως ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος νοουμένου ότι συμφωνεί με τα πιο πάνω.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,