Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο «Άμυνα και ασφάλεια μικρών κρατών : Η περίπτωση της Κύπρου»

Πραγματοποιήθηκε, το επιστημονικό συνέδριο υπό το τίτλο «ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ», το οποίο διοργανώθηκε από την Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου του Μπάκινκχαμ (University of Buckingham).

Όσον αφορά το νομικό κομμάτι της συζήτησης, ο Δρ. Μιχάλης Κοντός, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στην παρουσίασή του ανέπτυξε το μοντέλο της εξαναγκαστικής διπλωματίας που επιχειρεί να εφαρμόσει η Τουρκία, κυρίως όσον αφορά στο γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Κοντός προχώρησε σε σύγκριση των αντιδράσεων της Τουρκίας την περίοδο 1996-1998 για την απόφαση να εγκατασταθούν οι S-300 στην Κύπρο και της έναρξης των γεωτρήσεων σε θαλάσσια τεμάχια εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Στη συνέχεια ο Δρ. Νικόλας Ιωαννίδης, Διδάκτωρ Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου, ανέλυσε τις εξελίξεις στο θαλάσσιο χώρο πέριξ της Κύπρου, από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου και επεσήμανε τα μέτρα τα οποία μπορεί να  λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση τέτοιων παράνομων συμπεριφορών στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απολαμβάνει επί των θαλάσσιων ζωνών της.

Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών αναβάθμισης της επιμόρφωσης των Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και παροχής εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης για ειδικές πτυχές που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email