Στις Βρυξέλλες οι Βρετανοί διαπραγματευτές για τη δεύτερη φάση του Brexit

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο επικεφαλής διαπραγματευτής της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, με τη σχεδόν εκατονταμελή ομάδα του για την έναρξη των συνομιλιών για τη μελλοντική εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ.

Οι δύο πλευρές οριστικοποίησαν την περασμένη εβδομάδα τις διαπραγματευτικές εντολές τους, με εμφανείς διαφορές σε μια σειρά θεμάτων.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η απόρριψη από το Λονδίνο της ευρωπαϊκής αξίωσης για αποδοχή των κοινοτικών κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση των εργαζομένων και τους όρους κρατικής βοήθειας ώστε να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, καθώς και η διαφωνία για το δικαίωμα πρόσβασης των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, έχει καταστήσει σαφές ότι αν μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν έχει διαφανεί η προοπτική μίας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, τότε η βρετανική κυβέρνηση θα εξετάσει κατά πόσο θα πρέπει να αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η διαπραγμάτευση αφορά τη σχέση που θα έχουν οι δύο πλευρές μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,